Traseul tematic parcul dendrologic Dofteana, destăinuie mici secrete despre biodiversitatea acestui parc. Traseul este destinat tuturor categoriilor de vârstă și cuprinde informații despre speciile de arbori întâlniți aici, biodiversitatea zonei și unele curiozități.
Thuja plicata este o specie originară din America de Nord – SUA – Oregon unde poartă denumirea de cedru roșu occidental (western red cedar). În prezent are o răspândire largă pe tot globul fiind folosit ca arbore ornamental.
La fel ca toate vieţuitoarele de pe Terra, şi arborii au viaţă. Fiecare arbore i-a naştere dintr-o sămânţă, creşte, se dezvoltă, ajunge la maturitate, îmbătrâneşte, iar la un moment dat moare.
Iuliu Moldovan (n. 13 aprilie 1864 – d. 1 septembrie 1935) a fost cercetător silvic, profesor, om politic român, fiind considerat întemeietorul silviculturii experimentale românești şi inițiatorul culturii arborilor exotici în România. Profesorul ing. Iuliu Moldovan a fost silvilcultorul român care a scris primul manual de silvilcultură ce conţinea 5000 de pagini şi care era modern în acea perioadă.
Arbori și arbuști aduși pe teritoriul României dintr-o multitudine de zone cum ar fi China, Coreea, Japonia, Insulele Kurile(adiacente Japoniei), sud-estul Americii de Nord, estul Statelor Unite și din sudul provinciei Ontario din Canada.
Viaţa lui Brăduţ a început în Pepiniera silvică Parc Dendrologic Dofteana. Pepiniera are o suprafaţă de 0,88 ha şi are drept scop numai producerea de puieţi forestieri. Anual, în această pepinieră se produc în jur de 160 mii de puieţi forestieri.
Arboretumul Dofteana este situat pe raza comunei Dofteana, din judeţul Bacău, în partea de sud-vest a satului Hăghiac şi constituie un punct de aclimatizare a speciilor exotice şi mai ales a celor de interes forestier.
În acest punct, vizitatorii pot să facă diferența între numeroase specii de stejari precum: cerul (Quercus cerris), gârnița (Quercus frainetto), stejarul cu ghinda mare (Quercus macrocarpa), stejarul american (Quercus palustris), stejarul brumăriu (Quercus pedunculiflora), gorunul (Quercus petraea), stejarul pedunculat (Quercus robur), stejarul roșu (Quercus rubra) și stejarul negru (Quercus velutina).
Specia este originară din sud-estul Americii de Nord, având un areal restrâns în apropierea Golfului Mexic. În România, acest copac este prezent în principal în parcuri şi grădini botanice. De asemenea, poate fi întâlnit pe suprafeţe mici în zonele de luncă ale râului Jiu, Dunării şi în Delta Dunării. Acest arbore se adaptează bine la climatul oceanic, cald şi umed, dar în Europa poate rezista cu succes în climatul mai rece şi mai uscat.
Arbore originar din Europa meridională (în jurul Mediteranei) și sud vestul Asiei. În România a fost naturalizat și are un areal restrâns la unele depresiuni subcarpatice (Baia Mare, Ileanda, Gherla, Horezu, Tismana), cu climat blând.