Thuja plicata este o specie originară din America de Nord – SUA – Oregon unde poartă denumirea de cedru roșu occidental (western red cedar).
Originea speciei
În prezent are o răspândire largă pe tot globul fiind folosit ca arbore ornamental. A fost introdus și în alte zone temperate, inclusiv în Alaska, vestul Europei, Australia (cel puțin la nord până la Sydney), Noua Zeelandă și la altitudini mai înalte în Hawaii. Specia a fost descrisă ca fiind invazivă în Marea Britanie într-un studiu din 2004.
Arborele din Parcul Dofteana a fost plantat în anul 1916, are o vârstă de peste 100 de ani fiind un arbore secular.
Numele speciei „plicata” derivă din cuvântul latin plicāre și înseamnă „împăturit în împletituri” sau „împletit”, o referire la modelul frunzelor sale mici.
Thuja plicata este un conifer din familia Cupressaceae, fiind cea mai mare specie din genul Thuja, arborii atingând înălțimi de 45 – 70 m și un diametru al trunchiului de 2,4 – 7 m. Este un copac foarte longeviv, unele exemplare ajungând la vârste de peste 1.000 de ani, cu cel mai bătrân arbore confirmat în vârstă de 1460 de ani
Trunchiul este dilatat la bază și are rădăcini puțin adânci. Scoarța este subțire, cenușiu-brun cu fisuri verticale. Arborii care cresc în zone deschise au o coroană amplă care ajunge până la sol.
Frunzele au aspectul unor solzi și sunt dispuse sub formă de rânduri, în perechi succesive. Frunzele sunt verzi și prezintă pe partea inferioară benzi stomatice albicioase; sunt puternic aromate, cu un miros care amintește de ananas la zdrobire. Frunzele individuale sunt lungi de 1 – 4 mm și au o lățime de 1- 2 mm.
Pe măsură ce copacul îmbătrânește, vârful este deteriorat de vânt și înlocuit cu ramuri inferioare.
Ramurile și frunzișul speciei Thuja plicata prezintă o plasticitate morfologică considerabilă în funcție de condițiile de lumină. Ramurile care cresc în plin soare produc frunziș mai dens, iar ramurile umbrite cresc mai orizontal și au frunzele mai rare.
Frunzișul ramurilor dinspre exteriorul coroanei devin portocaliu-maro în timpul toamnei.
Semințele pot fi consumate de păsări și rozătoare, dar aparent nu sunt sursa de hrană preferată pentru majoritatea speciilor, posibil din cauza dimensiunilor lor mici sau a mirosului neplăcut.
Era considerat „Arborele Vieții” de multe dintre triburile din Pacificul de Nord-Vest, deoarece copacul le-a oferit tot ce aveau nevoie pentru viață – hrană, apă (sub formă de coșuri de coajă de cedru țesute etanș pentru apă), îmbrăcăminte, medicamente, transport (canoe din cedru), adăpost (scânduri de lemn din cedru au fost folosite pentru a-și construi case) și spiritualitate (ramurile erau folosite în multe ceremonii).
Ca și ruda sa Thuja occidentalis și multe alte specii de conifere, T. plicata este cultivat ca arbore ornamental și pentru perdele forestiere și gard viu, în întreaga lume, în grădini și parcuri. Este disponibilă o mare varietate de forme, dimensiuni și culori.
Florile feminine sunt structuri solzoase gălbui, care se deschid încet. Mugurii florali masculini sunt formațiuni globulare, negricioase, care se deschid și devin deveni roșii-portocalii eliberând polenul.
Conurile sunt subțiri, lungi de 10 – 18 mm și late de 4 – 5 mm, cu solzi subțiri, suprapuși, în număr de 8 până la 12 (rar 14). Sunt de culoare verde până la galben-verde, se maturizează în toamnă și devin maro, la aproximativ șase luni după polenizare și se deschid la maturitate pentru a elimina semințele. Semințele sunt lungi de 4 – 5 mm și lățime de 1 mm, au o aripă îngustă pe fiecare parte.