Pepiniera și ghețăria

Viaţa lui Brăduţ a început în Pepiniera silvică Parc Dendrologic Dofteana. Pepiniera are o suprafaţă de 0,88 ha şi are drept scop numai producerea de puieţi forestieri. Anual, în această pepinieră se produc în jur de 160 mii de puieţi forestieri.

Puieții se produc fie prin semănături în spații închise, în cele două solarii cu suprafața totală de 200 mp, din care, după un an se repică în pepinieră, fie prin semănături în pepinieră.

Brăduţ, s-a născut dintr-o sămânţă recoltată de la un Brad falnic. Sămânţa a fost scoasă dintr-un con, recoltat în a doua jumătate a lunii septembrie. Conul este fructul Bradului şi arată cam aşa…

iar sămânţa cam aşa…

Conul a fost aşezat undeva la umbră pentru uscare. După uscare, s-a făcut separarea de solzi cu ajutorul unor site şi apoi  dezariparea cu ajutorul unei maşini de dezaripat. Astfel pregătită, sămânţa s-a pus la zvântat într-un spaţiu neîncălzit, până la semănare.

La sfârşitul lunii octombrie, s-a făcut semănarea seminţelor în solar pe un pat nutritiv format din humus de Molid, humus de Fag şi ace de Molid.

Semănarea s-a făcut la rigole cu distanţa între ele de 4 cm, sămânţa fiind acoperită cu humus, muşchi de pădure şi cetină, pentru a o proteja de îngheţ.

Apoi a venit iarna, care a aşternut o mantie de zăpadă până primăvara.

În luna aprilie, sau poate chiar mai devreme, Brăduţ a început să se îndrepte şi să ridice stratul de muşchi. I-au sărit în ajutor şi ceilalţi fraţi ai lui, foarte mulţi la număr, cu o dorinţă imensă de a trăi.

Un an a trăit Brăduţ în solar, crescând sub ochii grijulii ai pădurarului.

A venit din nou iarna şi Brăduţ a adormit cu gândul la primăvara care va veni, când se va bucura din nou de mângâierea blândă a soarelui de dimineaţă, alături de fraţii săi.

Imediat ce pământul s-a dezmorţit, Brăduţ şi fraţii săi au fost scoşi din solar şi duşi pentru păstrare în “Căsuţa piticilor”- ghețăria, care a fost pregătită din timp cu gheaţă şi zăpadă.

În timp ce Brăduţ visa la cum va fi după ce va fi plantat afară, în câmp, terenul a fost pregătit foarte bine pentru a primi cum se cuvine noii recruţi.

Brăduţ şi fraţii săi, au fost plantaţi pe rânduri la o distanţă mai mare între ei pentru a li se crea spaţiu mai mare de dezvoltare şi a-i pregăti mai bine pentru ultima etapă din viaţa lor pe care şi-o vor petrece în plantaţie.

Trei ani au trăit împreună în pepinieră, după care, într-o primăvară au fost scoşi din pepinieră şi plantaţi alături de alţi fraţi pe terenurile despădurite.

Brăduţ şi-a dat seama că menirea lui este de a produce oxigen pentru oameni.

Aici a trăit zeci de ani sub soarele câteodată blând, câteodată arzător, înfruntând cu semeţie vântul, îngheţurile şi seceta.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...