La castani – Castan comestibil

Castan comestibil

(Castanea Sativa)

Descriere: Este un arbore înalt (30 m), cu tulpina dreaptă, cilindrică și ramuri puternice. Scoarța cenușie formează un ritidom brun, crăpat. Coroana este globuloasă. Lujerii sunt muchiați, glabri. Frunzele sunt mari, alterne, oblong-lanceolate, pe margini spinos dințate, cu nervațiunea proeminentă. Florile sunt unisexuat monoice, cele mascule sunt grupate în amenți erecți, cele femele sunt dispuse la baza acestora. Fructele sunt achene globuloase (castane), brun-întunecate, mari, comestibile, cu mare valoare nutritivă, stau câte 1-3 într-o cupă acoperită cu ghimpi deși. Castanul comestibil lăstărește bine și drajonează slab. Lemnul este de calitate superioară, cu duramen brun-închis, elastic, rezistent și se despică ușor. Castanul comestibil vegetează bine pe soluri afânate, reavene, bogate în substanțe nutritive. Este o specie calcifugă și termofilă. Specia prezintă importanță mai ales pentru producția de fructe.

Răspândire: Arbore originar din Europa meridională (în jurul Mediteranei) și sud vestul Asiei. În România a fost naturalizat și are un areal restrâns la unele depresiuni subcarpatice (Baia Mare, Ileanda, Gherla, Horezu, Tismana), cu climat blând.

Castanele comestibile sunt una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice dintre toate fructele oleaginoase, ceea ce înseamnă că sunt un aliat de nădejde în problemele digestive. Fibrele dietetice reglează mișcările intestinale, prevenind astfel apariția inflamațiilor și a disconfortului abdominal. De asemenea, fibrele din compoziția castanelor ajută la o mai bună absorbție a nutrienților care se găsesc în alte alimente pe care obișnuim să le consumăm. Un studiu realizat de cercetătorii italieni arată că un consum constant de castane comestibile joacă un rol important în îmbunătățirea toleranței gastrice în fața lactobacililor, probiotice ale căror efecte benefice sunt diminuate din cauza acidului gastric și al sărurilor biliare din duoden.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...