Regenerarea pădurilor

Activitatea de regenerare a pădurilor din cadrul D.S. Bacău

In fiecare an, pe principiul continuitatii si durabilitatii gospodaririi fondului forestier, se regenereaza o suprafata de peste 400 de ha, din care ponderea cea mai mare o reprezinta regenerarile naturale, iar acolo unde acestea nu se pot realiza, se recurge la regenerari artificiale (impaduriri propriu-zise).

 Astfel,  in anul 2018 se realizeaza regenerari naturale pe 300 ha si artificiale pe 150 ha. Sunt numeroase situatii in care toata suprafata parcursa cu ultima taiere este regenerata natural, fara a mai fi nevoie de completarea regenerarilor naturale. La nivelul Directiei Silvice Bacau aceste completari insumeaza maxim 50 ha anual.

Regenerarile (atat naturale cat si artificiale)  se fac  conform  compozitiilor, schemelor si tehnologiilor de regenerare stabilite de normativele in vigoare.

Materialul saditor (puietii) se obtine in cea mai mare parte in pepinierele proprii. Astfel, la cele 14 ocoale silvice, suprafata pepinierelor silvice totalizeaza 37 ha ( 56 pepiniere). In cultura la ora actuala sunt 396 ari de rasinoase (Mo, Br, La, Pi) si 210 ari foioase (gorun, fag, cires, fag, paltin , frasin, salcam, etc).

Se obtin anual peste 3 milioane puieti forestieri. Din acestia cca 2 milioane sunt apti de plantat ( 1,6  milioane rasinoase si 0,4 milioane foioase) atat pentru necesarul propriu cat si pentru alti beneficiari de stat sau particulari.

Programul de cultura in pepiniere in anul 2018 cuprinde : 400 mp solarii (se vor obtine cca 0,5 milioane puieti rasinoase, apti de repicat); 89 ari repicaje (puieti apti de repicat produsi in solarii); 252 ari semanatura in camp cu diverse specii forestiere ( se vor obtine cca 700 mii puieti forestieri cu care se vor putea impaduri cca 150 ha)

O alta activitate in pepinierele silvice este cea de producere a puietilor ornamentali. In cultura sunt cca 3700 puieti ornamentali, din speciile Thuja, Chamaecyparis, Euonimus, Forsythia, Juniperus, Spiraea, Taxus.

In controlul anual al regenerarilor  se afla in atenta supraveghere urmatoarele suprafete: 1346 ha regenerari artificiale si 1606 ha regenerari naturale ( total 2952 ha) care nu au realizat reusita definitiva (starea de masiv).

Pentru intretinerea regenerarilor pana la realizarea starii de masiv se executa lucrari de intretinere a culturilor tinere. Astfel, numai in anul 2018 se executa urmatoarele lucrari specifice : completarea pierderilor din plantatiile infiintate in anii anteriori pe 45 ha, mobilizari si revizuiri pe 626 ha, descoplesiri si degajari pe 2106 ha; ajutorarea regenerarilor naturale pe 2278 ha.

In fiecare an se sarbatoreste, conform codului silvic (Legea 46/2008)  “ Luna plantarii arborilor” in perioada 15 martie- 15 aprilie. Se fac actiuni de mediatizare a rolului padurilor in viata si societate, in special in randul elevilor, studentilor, tineretului, acestia participand efectiv la lucrari de impaduriri pentru infrumusetarea spatiilor verzi.  

Pepiniere silvice

Materialul saditor (puietii) se obtine in cea mai mare parte in pepinierele proprii. Astfel in cele 14 ocoale silvice suprafata pepinierelor silvice totalizeaza 4210 ari (49 pepiniere permanente si 15 pepiniere cantonale) In cultura la ora actuala sunt 663 ari rasinoase (molid, brad, larice, pin )
si 609 ari foioase (gorun, fag, cires,paltin frasin, salcam, etc.).

Planul anual de culturi cuprinde in medie:

1) primavara :

  • semanaturi solarii (rasinoase) –  1500 mp
  • repicaje rasinoase                   –    250  ari
  • semanatura salcam                  –     50  ari

2) toamna :

  • semanaturi in camp foioase (gorun, fag, cires, paltin, frasin)     –    180 ari
  • repicaj in verde (molid)            –     25 ari

La inventarul culturilor din toamna 2013 a rezultat un numar de 6296757 puieti, din care 2930093 apti de plantat.

Controlul regenerarilor si lucrari de  intretinere  pana la realizarea starii de masiv

n controlul anual al regenerarilor care nu au realizat starea de masiv (reusita) definitiva se afla  in atenta supraveghere urmatoarele suprafete:

  • 1635 ha regenerari artificiale
  • 2076 ha regenerari naturale

– 3711 ha total regenerari in control

            Pentru intretinerea acestor regenerari in acest an s-au executat urmatoarele lucrari de intretinere :

  • revizuiri, mobilizari, descoplesiri, degajari = 3551 ha;
  • ajutorarea regenerarii naturale (ARN)        = 2325 ha

Anual reusita definitiva (starea de masiv) se realizeaza pentru cca 700 ha.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...