Viaţa secretă a pădurii Runc

Acest traseu este conceput pentru copiii claselor I-VIII, însă frumusețea zonei satisface vizitatorul la orice vârstă. Traseul tematic-educativ „Viața secretă a pădurii”, destăinuie mici secrete despre biodiversitatea pădurii, viața dintr-un pârâu sau o baltă din vecinătatea traseului tematic, formarea „lemnului mort”, cum deosebim arborii și de ce este necesar să tăiem unii arbori pentru a lăsa pădurea să se regenereze natural. Traseul mai cuprinde și unele informații privind statutul de protecție și conservare pentru unele specii de plante și animale.

Având o lungime de 2-3 km și un grad mic de dificultate, traseul poate fi parcurs în 2-3 ore. Pe toată lungimea lui există 10 puncte care prezintă teme diferite și două zone de popas prevăzute cu băncuțe.

În apropierea acestui traseu tematic se află rezervația „Codrul secular Runc” care este o arie protejată de interes național și corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier). Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone) și reprezintă o zonă împădurită cu rol de protecție pentru specii de fag (Fagus sylvatica), cu vârste de peste 100 de ani

 

Aspecte morfologice/geomorfologice

Din punct de vedere morfologic/geomorfologic, traseul tematic se suprapune pe dealurile de podiş care se interpun între culoarul terasat al Siretului şi Subcarpaţii Moldovei.

Cu o extindere redusă, această zonă de podiş se caracterizează prin culmi de direcţie nord-sud, slab atacate de văi care se orientează fie spre Siret (Brăhnişoara, Precista), fie spre Bistriţa.

Procese geomorfologice intense se produc doar pe versanţii de vale unde eroziunea de suprafaţă sau alunecările sunt frecvente.

Aspecte pedologice

Învelişul de soluri care caracterizează această zonă este reprezentat de solul luvisol albic, cel mai evoluat tip de sol dintre argiluvisoluri caracterizat printr-o degradare texturală intensă şi o largă extensie atât a orizontului E albic cât şi a orizontului Bt.

Aspecte hidrologice

Perimetrul se încadrează în bazinul hidrografic al Siretului şi Bistriţei, apele de suprafaţă dirijându-se spre aceste văi prin intermediul văilor torențiale Racova, Hălmăcioaia, Băhnişoara ş.a.

Apele freatice sunt adânci, adesea la peste 10 m, fiind cantonate în stratul de pietriş rulat.

 

Aspecte climatologice

  • Traseul tematic pădurea Runc beneficiază de un climat temperat continental, cu temperatura medie anuală cuprinsă între 8,5 şi 9ᵒC şi cu o cantitate medie anuală de precipitaţii cuprinsă între 550 și 600 mm.
  • Amplitudinea temperaturii medii anuale este de 24,2°C.
  • Temperatura maximă absolută este de + 36,3°C, iar cea minimă absolută de – 30,8°C.
  • Media temperaturii în sezonul de vegetaţie aprilie-septembrie este de 16,3°C.

 

  • Data medie a primului îngheţ este 11 octombrie, iar a ultimului îngheţ la 1 aprilie.
  • Umezeala relativă a aerului are o medie anuală de 72%.
  • Media precipitaţiilor pe anotimpuri este următoarea: primăvara – 140 mm; vara – 211 mm; toamna – 114 mm; iarna – 73 mm.
  • În sezonul de vegetaţie media este de 385 mm.
  • Numărul mediu al zilelor cu strat de zăpadă este de 56 de zile.
24,2°C
Amplitudinea temperaturii medii anuale
72%
media umezelii relative a aerului / an
385 mm
Media precipitațiilor În sezonul de vegetaţie
56
Numărul mediu al zilelor cu strat de zăpadă

Vânturile predominante sunt cele din direcţiile nord, nord-vest şi vest cu o frecvenţă medie de 65-85% şi viteze medii cuprinse între 2,3 şi 7,4 m/s. Viteza acestora atinge valori mari iarna, cu antrenare de aer rece din zona anticiclonului siberian.

Vara, toamna şi primăvara, pe versanţii cu orientare estică și sud-estică, deplasarea maselor de aer dinspre vest şi nord-vest generează o nuanță climatică de tip Fohn cu creşteri locale ale temperaturii aerului.

Biodiversitate

Traseul tematic, din punct de vedere floristic se suprapune într-o zonă cu un habitat forestier de pădure bătrână caducifoliată, respectiv cu un arboret de fag, de productivitate superioară cu consistență plină.

Vă invităm să descoperiți elemente de biodiversitate urmând acest traseu tematic!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...